- E-shop je z provozních důvodů dlouhodobě zavřený. Budeme rádi, když místo něj navštívíte naši kamennou prodejnu :)
Bio zeleninový vývar bez droždí v kostce RAPUNZEL 8 ks
54 Kč včetně DPH
Popis
Tento zeleninový vývar v kostce neobsahuje výtažek z droždí pro zvýraznění chuti. Výraznou chuť mu dodává vysoký podíl několika druhů zeleniny a koření. Od konvenčních výrobků se neliší pouze tím, že všechny složky kromě soli pocházejí z kontrolovaného ekologického zemědělství, ale také tím, že obsahuje mořskou sůl místo běžné kuchyňské soli, ochucen je pouze zeleninou a bylinkami a neobsahuje žádné zvýrazňovače chuti, bílkovinný hydrolyzát, lepek, mléko, laktózu ani cholesterol. Použitý fair trade palmový olej pochází z Ghany, kde jsou v rámci projektu palmy vysazovány s ohledem na životní prostředí a pro získání nových plantáží nedochází k odlesnění. Jedna kostka vystačí na přípravu 1/2 l vývaru. Používáme jej nejen na přípravu čirého vývaru, ale také jako základ polévek, k dochucení omáček a zeleninových pokrmů. Lze použít i do marinády na maso a k dochucení bylinkové rýže, rizota apod.
Co to je výtažek z droždí: Kvasnicový extrakt (výtažek z droždí), sójový, bílkovinný extrakt (ale i sójová omáčka) apod. mají společné to, že obsahují volné aminokyseliny (jejich soli), mimo jiné i glatamáty. Co to znamená: Bílkoviny (v mase, ale i např. v sóji atd.) se skládají z aminokyselin. Jsou to vlastně dlouhé provázky navzájem navázaných aminokyselin. Když sníme jakoukoli potravinu obsahující bílkoviny (např. maso), tak se v žaludku začne bílkovina štěpit na jednotlivé aminokyseliny. Tyto volné aminokyseliny se dostávají do krve a využívají či odbourávají. Jednou z těchto aminokyselin je i kyselina glutamová, která je v těle velmi užitečná. Potud je všechno v pořádku. Když vezmeme sóju a necháme ji určitým způsobem zfermentovat, přítomné bílkoviny se v ní rozštěpí a děje se prakticky totéž, co v našem žaludku. Výsledkem je velmi příjemná chuť, pro kterou sójovou omáčku používáme. Aminokyseliny z ní se pak opět dostávají do krve a zpracovávají. Posledním příkladem je pak izolace čistého glutamátu – bílkovina je rozštěpena a je z ní izolován přímo glutamát, který je pak přidán do potraviny a označen na etiketě kódem E 621. Nyní je otázka, co na to naše tělo. Zdá se, že někteří lidé jsou velmi citliví na glutamát sodný, zvláště ve větším množství na lačno (syndrom čínské restaurace). Někteří lidé jsou citliví i na bílkovinné hydrolyzáty, ale dokonce i na sójovou omáčku (tu co neobsahuje přidané E 621) a na potraviny, přirozeně obsahující vyšší množství volného glutamanu (např. parmezán). Ti se samozřejmě musí vyhýbat veškerým potravinám s hydrolyzovanou bílkovinou. My ostatní se můžeme rozhodnout, co nám ještě připadá přirozené, a co už jíst nechceme :-).
MNOŽSTVÍ: 8 kostek
PŘÍPRAVA: Jednu kostku rozpustíme v půl litru vroucí vody nebo přidáme při vaření k okořenění.
Složení
Mořská sůl, palmový olej*, zelenina* 14,5 % (mrkev*, celer*, cibule*, pórek*, rajčata*), mletá natural rýže*, petržel*, muškátový květ*, libeček*, kurkuma*, celerová nať*, pažitka*, bobkový list*.
Složky označené * pocházejí z kontrolovaného ekologického zemědělství.
Skladování
Skladujte v suchu, chraňte před teplem.
Průměrné výživové hodnoty na 100ml hotového vývaru
Energetická hodnota | 24 kJ/6 kcal |
---|---|
Tuky | 0,5 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0,3 g |
Sacharidy | 0,3 g |
z toho cukry | 0,1 g |
Bílkoviny | 0,1 g |
Sůl | 1,0 g |
Alergeny
Výrobek obsahuje celer a může obsahovat stopy vajec, lepku, mléka, hořčice a sóji.