Středomořský pilaf se špaldou a slzovkou jako příloha
Ingredience:
- Šalotky
- 200 g špaldy
- 100 g slzovky
- Hrst sušených hub
- Kousek řasy (např. 2cm kousek kombu)
- Bylinky: jarní cibulka, petržel
- Parmazán (cca 50 g)
- Mořská sůl, drcený pepř
- Olivový olej
Postup:
- Večer, případně ráno si připravte (dle toho, zda to bude oběd, nebo večeře): Necháme ve vodě namočit špaldu i slzovku. Nechávám minimálně 8 hodin, ale klidně i víc.
- Před přípravou sceďte a propláchněte obilniny. Na pánvi zahřejte olej, opečte nahrubo nakrájené šalotky, pak přidejte obilniny. Pár minut opékejte, pak přidejte vodu tak aby pokryla obilniny. Přidejte řasu a houby a vařte pozvolna 40 min do měkka.
- Na závěr dochuťte kořením, přidejte najemno strouhaný parmazán a nasekané bylinky.
- Toto jídlo se hodí perfektně k rybě, případně k luštěninám, např. k velkým bílým fazolím, nebo k černé čočce. Podávejte s čerstvým salátkem, a ještě celé jídlo lehce zakápněte extra panenským olivovým olejem.
Pár zajímavostí k použitým surovinám:
- Špalda – Celé zrno špaldy je bohatou potravinou na vlákninu, která je skvělá pro naše střeva a jejich zdraví. Vláknina pomáhá snižovat riziko zácpy a podporuje dlouhotrvající pocit sytosti po jídle. Obsahuje důležité živiny, jako jsou bílkoviny, vitamíny (zejména B3 a B6) a minerály (železo, hořčík a fosfor).
- Slzovka – Používá se hojně v tradiční čínské medicíně, kde je považována za „tonikum sleziny“, což znamená, že pomáhá posilovat funkci sleziny, zlepšuje trávení a absorpci živin. To může vést k lepšímu vstřebávání důležitých živin, které jsou potřebné pro tvorbu krve. Slzovka je taky bohatým zdrojem železa, které je klíčovým minerálem pro tvorbu červených krvinek a krev.
- Kombu – Použití kousku řasy do vaření, zejména k obilovinám a luštěninám má několik výhod. Jednak pokrm obohatí o zdroje cenných minerálů (jód, draslík, vápník a hořčík) a vitamínů (vitamín K, vitamín C a vitamíny skupiny B). Navíc některé druhy řas, včetně kombu, mají schopnost vychytávat těžké kovy a jiné toxické látky z potravy. Použitím kousku řasy do vaření tak můžete významně zlepšit kvalitu celého pokrmu.
Víc o autorce zde.