Tofu na thajský způsob
- 1 ks bílého tofu (cca 200 g pro 2 osoby)
- 300 ml kokosového mléka
- červená cibule
- malá cuketka
- sezamové semínko (lépe černé, ale může být i světlé)
- kurkuma, zázvor, chilli, koriandr, trocha soli
- sojová omáčka
- rýžový olej
- jasmínová rýže jako příloha
Tofu nakrájíme na libovolně velké kousky a naložíme do marinády z pokrájené červené cibule, cukety, rýžového oleje, 100 ml rýžového mléka, koření a sezamu. Stačí marinovat pár hodin a je lepší nadávat do lednice – kokosové mléko ve spojení s rýžovým olejem ztuhne a nenásakne se tak dobře do tofu jako při pokojové teplotě. Po třech až čtyřech hodinách dáme směs na rozpálenou pánev a zlehka osmažíme. Ke konci přilijeme zbytek kokosového mléka, které necháme trochu zredukovat, aby omáčka zhoustla. Pokud se omáčká zdá neslaná, přikápneme trochu sojové omáčky. Podáváme s jasmínovou rýží.