Pohankové knedlíky s vlašskými ořechy
- uvařena pohanka
- uvařené jáhly
- pohanková mouka
- vlašské ořechy
- kmín
- česnek
- muškátový oříšek
Smícháme uvařené a vychladlé jáhly s uvařenou a vychladlou pohankou (vaříme v osolené vodě!) – cca 1 díl pohanky na 2 díly jahel, ale poměr může být libovolný, např. podle toho, co vám zbylo od oběda. Vzniklé těsto ochutíme kmínem, troškou muškátového oříšku, nadrceným česnekem a nakonec vmícháme nasekané vlašské ořechy. Podle potřeby dohustíme hladkou pohankovou moukou. Z těsta tvoříme kuličky. Jakmile začne voda vřít, vhodíme do ní kuličky a necháme je tam tak dlouho, dokud nevyplavou.
Tip: Doporučuji dělat knedlíky menší, asi tak velké jako pingpongový míček. Pokud jsou větší, musí se déle vařit, aby se provařily až do středu a mouka nezůstala syrová. U noků z bezlepkových surovin je ale vždy lepší mít dobu varu co nejkratší, aby se těsto nerozpadlo.
K těmto knedlíkům je výborná omáčka z dýně hokkaido a hořčice: nakrájejte cibuli na proužky a osmažte jí na oleji (např. na rýžovém). Potom přidejte pokrájenou dýní Hokkaido, osolte, přidejte kmín, nadrcená hořčičná semínka a trochu kurkumy a chilli. Duste tak dlouho, doku dýně nepustí sladkou šťávu. Jednodušší variace (pro ty, kteří nemají hmoždíř) je podusit jen cibulku s dýní a když je dýně měkká a omáčka už má svou správnou konzistenci, přidejte dvě lžičky kvalitní dijonské hořčice a pár kapek tamari. Tato druhá variace už žádné další koření nepotřebuje.