Příroda se pomalu probouzí, aneb jak na stravu v jarním období
Den se již postupně prodlužuje, pod povrchem i na povrchu postupně klíčí příroda a probouzí se k novému růstu. Hlavním tématem pro jarní stravování je probouzení k životu a úklid v těle.
Cílem zimního období byla regenerace a výživa těla
Přirozeně nás to v zimě táhlo k těžším a hutnějším jídlům a zaměstnali jsme tak do značné míry naše hlavní detoxikační orgány (játra a ledviny). Ty jsou na tuto práci stavěny, nicméně mohou být po zimě oslabeny (převaha bílkovin a tuků ve stravě, hojnost cukroví, alkoholu, slaných pochutin..), což se může projevit na naší imunitě a hladině energie (typická jarní únava).
Cílem jarního stravování bude kompenzace tohoto pro tělo těžšího období, které by mělo podpořit funkce detoxikačních orgánů a tím i posilnit celé tělo a dopřát tak pocit návalu energie pro nový rok.
Jaro je obdobím střídmosti
Postní období je u nás tradičně od konce masopustu (tedy zhruba od začátku března) až do začátku Velikonoc. V tomto čase se u nás běžně jedly hlavně luštěniny (např. pučálka – nasucho opražený naklíčený hrách), obilniny (např. pražma – nasucho opražené naklíčené obilí), kysané zelí, různé obilné kaše z pohanky, krup a jáhel, zelenina, ovoce a ryby (jiné druhy masa se vynechaly).
Pokud se chceme v dnešní době přiblížit takovému jarnímu odlehčení, můžeme zkusit:
- Snížit počet porcí jídel za den na cca 2-3 jídla za den, tj. nechat tělo dostatečně trávit každý jeden chod a nezobat mezi jídly. Pokud to vaše situace nedovoluje, pokuste si dát alespoň jednou za týden takovýto odlehčený den.
- Nejíst pozdě večer / v noci.
- Jíst v pravidelné časy – každé jídlo ve stejný čas, a to každý den bez ohledu na to, zda je týden nebo víkend.
- Omezit maso a mléčné výrobky (případně z mléčných výrobků preferovat kysané produkty).
- Výrazně omezit kofein (nahradit zeleným čajem, yerba maté, nebo obilninovou kávou), alkohol, ultra zpracované potraviny (sladkosti, sušenky, slané pochutiny, polotovary).
- Dbejte na dostatečný pitný režim a preferujte teplé nápoje, či nápoje pokojové teploty, omezte chlazené nápoje.
- Komu nevadí půsty, teď je pro ně velmi vhodné období – zkoušet můžete přerušované půsty, celodenní i několikadenní půsty, nebo jenom odlehčené dny na šťávách, nebo jenom s menším objemem jídla a počtem porcí než obvykle. Způsobů je opravdu mnoho, určitě stojí za to něco z toho zkusit a zařadit na pravidelné bázi.
Další doporučení ohledně stravování:
- Jezte lehce stravitelná jídla.
- Preferujte tyto chutě: hořká, svíravá a ostrá – tyto chutě podporují trávení, zařazujte je proto na každodenní bázi.
- Omezujte chutě: sladká, slaná.
- Preferujte netučná a teplejší jídla – pořád ještě dávejte přednost lehce povařenému jídlu před syrovou stravou. Můžete kombinovat i se syrovou, např. část zeleniny ve formě čerstvého salátu, nebo čerstvých klíčků, ale syrová složka by neměla převažovat.
- Používejte koření, podporující trávení: hořčičná semínka, kurkuma, zázvor, bobkový list, oregano, majoránka, kmín, anýz, fenykl, koriandr, jalovec a další.
- Používejte zahřívající koření – ideálně ráno ke snídani a večer, kdy je pořád ještě chladno (chilli, zázvor, skořice, hřebíček).
Vyzkoušejte klíčení
Klíčení je další metodou, která významně zvyšuje výživový potenciál luštěnin, obilovin a semen. Klíčením se startuje enzymatická aktivita, v zrnu roste množství esenciálních aminokyselin, násobí se obsah vitamínů (B komplexu, C, E), zvyšuje se stravitelnost a vstřebatelnost živin a taky se významně snižuje obsah antinutričních látek (podobně jako u fermentace). Naklíčené potraviny jsou proto výborným zdrojem vitamínů, minerálů, enzymů a vyplatí se je zařazovat na každodenní bázi během jarního období.
Zajímavé tipy pro vás
- Naklíčená a orestovaná obilná zrna nasucho na pánvi – podávejte se zeleninou, nebo luštěninou.
- Pučálka – na pánvi nasucho opečený naklíčený hrách (např. s kysaným zelím a opečenou cibulkou, nebo na sladko s medem).
- Naklíčený ječmen – ten si můžete zkusit naklíčit v zemině na parapetu a nechat vyrůst rostlinky (4-6 cm klíčky). Ty pak můžete použít např. do salátů. Jsou přímo výživovou bombou plnou kyseliny listové, draslíku, hořčíku, snadno využitelného železa a vitamínu C. Navíc obsah chlorofylu účinně vyrovnává acidobazickou rovnováhu v těle.
O autorce více zde.